Search
Close this search box.

مهاجرت تحصیلی به ترکیه

امروزه کشورهایی مثل ترکیه سطح دانشگاه‌های خود را به حدی رسانده‌اند که قابل رقابت با اروپا و آمریکا هستند. از طرفی، نزدیکی این کشور به ایران و پروسۀ دریافت ویزای تحصیلی آسان موجب شده است که تحصیل در ترکیه بسیار پرطرفدار شود. با آکادمی اپلای همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره تحصیل در ترکیه به‌دست آورید.

پذیرش تضمینی

آکادمی اپلای طرف قرارداد دانشگاه‌های معتبر در کشورهای مختلفی است و با توجه به این قراردادها، خدمات اخذ پذیرش در این دانشگاه‌ها به‌صورت رایگان انجام می‌شود و هزینه‌ای از طرف ما دریافت نمی‌شود.

مشاوره تخصصی
تاریخ و ساعت مورد نظرتان را انتخاب کنید و به‌صورت آنلاین وقت مشاوره رزرو کنید تا با کارشناسان با تجربه ما، درباره بهترین گزینه متناسب با شرایط و اولویت‌های شما مشورت کنید. مشاوره هم به‌صورت تلفنی و هم به‌صورت حضوری قابل انجام است.
دانشگاه‌ها و کالج‌ها
لیست کاملی از دانشگاه‌ها، کالج‌ها، مدارس و موسسه‌های مناسب پذیرش را جمع‌آوری کرده‌ایم تا شما بتوانید به‌راحتی دانشگاه‌ها و رشته‌های مختلف را هم در یک‌جا مقایسه کنید و رشته موردنظر خودتان را انتخاب کنید.

شرایط تحصیل در ترکیه

دولت ترکیه از سال ۱۹۸۱ سیستم آموزشی خود را تغییر داد و در مدت کوتاهی پیشرفت‌ بسیاری در جهت بالابردن سطح علمی دانشگاه‌ها و مدارس خود داشت. امروزه، این کشور دارای بیش از ۲۰۰ دانشگاه است که به دو دستۀ دولتی و خصوصی تقسیم می‌شوند. به طور معمول اخذ پذیرش در دانشگاه‌های دولتی به مراتب سخت‌تر از دانشگاه‌های خصوصی است؛ زیرا رقابت بسیار زیادی برای آن‌ها وجود دارد و دانشجویان بین‌المللی باید دارای تمامی شرایط لازم باشند.

دانشگاه‌های خصوصی در ترکیه از سطح علمی، کیفیت و امکانات مناسبی برخوردار هستند و متقاضیان شانس بیشتری برای پذیرفته‌شدن در آن‌ها خواهند داشت. شرایط موردنیاز برای تحصیل در ترکیه در مقاطع مختلف متفاوت است؛ در ادامه این موارد را به صورت جداگانه بررسی می‌کنیم.

مقطع کارشناسی

مقطع کارشناسی در ترکیه معمولا ۴ سال طول می‌کشد، اما رشته‌هایی مانند پزشکی ۶ ساله هستند. اصلی‌ترین شرط تحصیل در این مقطع، به اتمام رساندن دورۀ دبیرستان است. بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه از متقاضیان ایرانی درخواست می‌کنند که نتیجۀ آزمون کنکور خود را نیز برای آن‌ها ارسال کنند. علاوه بر این، ممکن است لازم باشد که در آزمون YOS که یکی از آزمون‌های ورودی به دانشگاه‌های ترکیه است، شرکت کنید. در صورتی که رشتۀ موردنظر شما به زبان انگلیسی تدریس می‌شود، باید نمرۀ آزمون‌های زبان انگلیسی مانند تافل را نیز برای دانشگاه ارسال کنید.

مقطع کارشناسی ارشد

مدت تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه ۲ سال زمان می‌برد. هر یک از گرایش‌های تحصیلی مقطع کارشناسی ارشد دارای شرایط خاصی است اما شرایط عمومی برای همهٔ آن‌ها یکسان است.

متقاضیان باید مدرک کارشناسی خود را از یک دانشگاه معتبر دریافت کرده باشند و به همراه ترجمهٔ ریزنمرات برای دانشگاه ارسال کنند. علاوه بر این، باتوجه به زبان تحصیل باید در یکی از آزمون‌های زبان انگلیسی یا ترکی شرکت کنند. داوطلبان برای تحصیل در برخی از رشته‌ها به نتایج آزمون GRE یا GMAT نیز احتیاج دارند. همچنین ممکن است دانشجویان ملزم به شرکت در یک مصاحبه یا آزمون ورودی نیز باشند.

مقطع دکتری

معمولا مقطع دکتری در ترکیه حدود ۴ سال طول می‌کشد و متقاضیان باید برای اخذ پذیرش در این پایه مدرک کارشناسی ارشد و ریزنمرات خود را برای دانشگاه ارسال کنند. دانشجویان این دوره باید بتوانند توانایی و بار علمی خود را به دانشگاه اثبات کنند. شرکت در آزمون ورودی الزامی است. علاوه بر این، معمولا بهتر است در زمان اپلای موضوع پایان‌نامۀ خود را انتخاب کرده و با یکی از استادان راهنما نیز مکاتبه کنند. همچنین، باید یک معرفی‌نامۀ دانشگاهی تهیه کنند و برای انجام مصاحبه نیز آماده شوند.

دیگر شرایط لازم برای تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه مشابه مقطع ارشد است و شامل موارد زیر می‌شود:

  • شرکت در آزمون‌ زبان انگلیسی یا ترکی موردتایید دانشگاه؛
  • شرکت در آزمون GRE یا GMAT در صورت نیاز؛
  • ارائۀ رزومۀ معتبر و سوابق کاری؛
  • مقالات علمی نگارش‌شده (در صورت وجود).

نکته: لازم به ذکر است که شرط معدل برای تحصیل در ترکیه در مقطع دکتری از اهمیت بیشتری برخوردار است و افراد باید حداقل معدل ۱۶ را در مقطع قبلی خود کسب کرده باشند.

مراحل دریافت پذیرش از دانشگاه های ترکیه

اولین قدم برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه، اخذ پذیرش از یکی از دانشگاه‌های دولتی یا خصوصی این کشور است. برای این‌کار، لازم است ابتدا دانشگاه‌های موردنظر خود را بررسی کرده و با آن‌ها آشنا شوید.
ما در آکادمی اپلای فهرست بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه و سایر نقاط جهان را برای شما فراهم کرده‌ایم که با بررسی آن‌ها می‌توانید مناسب‌ترین موسسه آموزشی را متناسب با شرایط‌تان انتخاب کنید.
در فرآیند پذیرش برای تحصیل در ترکیه باید ۵ مرحلۀ زیر را به ترتیب رعایت کنید:

مرحلۀ اول: انتخاب دانشگاه و رشتۀ مورنظر

ابتدا باید فهرست دانشگاه‌های خصوصی و دولتی را بررسی کنید، سپس هر دانشگاهی که با رشته، موقعیت و شرایط شما تطابق دارد را در لیست خود بنویسید. در نهایت، شما می‌توانید با بررسی موسساتی که واجد شرایط آن هستید، دانشگاه‌ موردنظر خود برای اپلای را انتخاب کنید.

مرحلۀ دوم: بررسی شرایط بورسیه‌ها و کمک‌هزینه‌ها

برای استفاده از شرایط تحصیل رایگان، می‌توانید سایت دانشگاه موردنظر و بورسیه‌های تحصیلی ترکیه را بررسی کنید. علاوه بر این، دولت ترکیه بورسیه‌ای با نام «Turkiye burslari» به دانشجویان بین‌المللی ارائه می‌دهد که می‌توانید قبل از اخذ پذیرش دانشگاه، در صورت داشتن شرایط لازم، برای آن اقدام کنید.

مرحلۀ سوم: جمع‌آوری مدارک

پس از بررسی فهرست، مهم‌ترین مرحله یعنی جمع‌آوری مدارک موردنیاز آغاز می‌شود. هر دانشگاه مدارک مشخصی را از داوطلبان مقاطع و رشته‌های مختلف درخواست می‌کند. بنابراین بهتر است سایت دانشگاه موردنظر را بررسی کرده و تمامی مدارک را تهیه کنید. در نظر داشته باشید که مدارک شما باید به زبان انگلیسی یا ترکی ترجمه شوند.

در برخی از دانشگاه‌های ترکیه، شرکت در آزمون‌های ورودی الزامی است.

مرحلۀ چهارم: اپلای دانشگاه

پس از جمع‌آوری مدارک، باید آن‌ها را به همراه درخواست پذیرش برای دانشگاه ارسال کنید. متقاضیان مقطع کارشناسی در اواسط آگوست و داوطلبان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در اواسط سپتامبر می‌توانند مدارک خود را ارسال کنند.
در نظر داشته باشید که زمان اپلای برای دانشگاه‌ های ترکیه متفاوت است و باید در ابتدا مهلت ارسال مدارک را بررسی کنید.

مرحلۀ پنجم: درخواست ویزای دانشجویی

در صورتی که مراحل اپلای شما با موفقیت انجام شود، می‌توانید نامۀ پذیرش دانشگاه را دریافت کرده و برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه اقدام کنید. پس از طی‌کردن تمامی مراحل بالا باید به کنسولگری ترکیه مراجعه و برای اخذ ویزای دانشجویی اقدام کنید.

نکتهٔ مهم: از آن‌جا که مراحل اخذ ویزا مدت زیادی طول می‌کشد، بهتر است بلافاصله پس از دریافت نامۀ پذیرش فرآیند درخواست آن را آغاز کنید.

مدرک زبان برای تحصیل در ترکیه

زبان اصلی کشور ترکیه، ترکی است؛ اما بسیاری از رشته‌ها در دانشگاه‌های مختلف به زبان انگلیسی نیز ارائه می‌شوند. بنابراین تمامی متقاضیانی که تمایل به تحصیل در ترکیه را دارند، باید در یکی از زبان‌های انگلیسی یا ترکی در سطح بالاتر از متوسط (upper-intermediate) قرار داشته باشند.

متقاضیان باید در آزمون‌های معتبری که موردتأیید دانشگاه است، شرکت کنند. نمرۀ موردنیاز برای هر یک از این آزمون‌ها باتوجه به دانشگاه، مقطع تحصیلی و رشتۀ موردنظر متفاوت است.

دانشگاه‌ها ترکیه معمولا برای آزمون تافل رنج نمرۀ ۶۰ تا ۱۰۰ را برای دانشجویان در نظر می‌گیرند.

داشتن مدرک زبان برای اخذ پذیرش تحصیلی در ترکیه امتیاز بزرگی محسوب می‌شود، اما در بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه ارائه مدرک زبان الزامی نیست. متقاضیان می‌توانند به شرط گذراندن یک دورۀ کوتاه زبان برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه اقدام کنند.

دانشگاه‌های برتر برای تحصیل در ترکیه

دانشگاه‌های ترکیه در سال‌های اخیر امکانات متعددی برای دانشجویان فراهم کرده‌اند و سطح آموزش خود را با استانداردهای جهانی تطبیق داده‌اند. همچنین اعتبار مدرک تحصیلی در ترکیه نسبت به گذشته بسیار بالا رفته است و افراد می‌توانند با کمک تجربه و مهارت‌های کسب‌شده به راحتی در مشاغل مناسب مشغول به کار شوند.
ترکیه دارای ۱۰۴ دانشگاه دولتی و ۶۲ دانشگاه خصوصی است که در ادامه برخی از محبوب‌ترین آن‌ها را در جدول جمع‌آوری کرده‌ایم:

  • دانشگاه سابانجی (Sabanci University)
  • دانشگاه اکان (Istanbul Okan University)
  • دانشگاه آیدین (Istanbul Aydin University)
  • دانشگاه کوچ (Koc University)
  • دانشگاه بیلکنت (Bilkent University)
  • دانشگاه سهیر (Istanbul Sehir University)
  • دانشگاه تد (TED University (TEDU)

هر ساله دولت ترکیه شرایط دانشگاه‌ها را بررسی کرده و در جهت بهبود آن‌ها برای دانشجویان بین‌المللی اقدامات بسیاری انجام می‌دهد. به همین دلیل مهاجرت تحصیلی به ترکیه بسیار پرطرفدار است.

رشته‌های محبوب متقاضیان برای تحصیل در ترکیه

دانشگاه‌های ترکیه رشته‌های متنوع زیادی را ارائه‌ می‌دهند. با این وجود برخی از رشته‌ها طرفداران بیشتری را در بین دانشجویان بین‌المللی دارد.
برخی از این رشته‌ها عبارتند از:

  • علوم کامپیوتر
  • اقتصاد
  • شیمی
  • روانشناسی
  • مدیریت بازرگانی
  • روابط بین‌الملل
  • حسابداری
  • مهندسی پزشکی
  • مهندسی صنایع

مهاجرت تحصیلی به ترکیه هزینه‌های مختلفی را در بر می‌گیرد. این هزینه‌ها شامل شهریه دانشگاه، معادل‌سازی اسناد، ترجمه، آزادسازی مدرک تحصیلی، بلیت سفر و … می‌شود. علاوه بر این اقدام برای دریافت ویزای دانشجویی ترکیه نیز خود هزینه‌هایی دارد که باید در نظر گرفت.

تمام موارد باتوجه به شرایط هر فرد متغیر است و نمی‌توان عدد دقیقی برای آن‌ها مشخص کرد.

پس از مهاجرت تحصیلی به ترکیه بخش بزرگی از هزینه‌های شما به شهریۀ دانشگاه و هزینه‌های جاری زندگی در این کشور اختصاص پیدا می‌کند. در صورتی که از بورسیه تحصیلی ترکیه استفاده کنید، هزینه‌های شما تا حد بسیار زیادی کاهش می‌یابد؛ اما از آن‌جا که برخی از این بورسیه‌ها فقط بخشی از هزینه‌ها را پوشش می‌دهد، آگاهی از میزان آن‌ها اهمیت زیادی دارد.
هزینۀ شهریه دانشگاه در ترکیه به نوع مرکز، مقطع، زبان و رشتۀ تحصیلی بستگی دارد. به صورت میانگین شهریه دانشجویان بین‌المللی در دانشگاه دولتی به شرح زیر است:

زبان تحصیل مقطع تحصیلی میانگین شهریه در سال
انگلیسی کارشناسی ۴۵۰ تا ۴۰۰۰ دلار 
ترکی کارشناسی ۲۴۰ تا ۱۰۰۰ دلار
انگلیسی کارشناسی ارشد ۶۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار
ترکی کارشناسی ارشد ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار
انگلیسی دکتری ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار

در نظر داشته باشید که معمولا شهریه دانشگاه‌های خصوصی بالاتر است.
در ادامه به دیگر هزینه‌های زندگی دانشجویی اشاره می‌کنیم:

عنوان میزان هزینه
غذا  حدود ۳۵۰ تا ۵۰۰ دلار در ماه
لوازم تحریر و کتاب ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار در هر ترم
بیمه ۴۰ تا ۷۰ دلار در سال

بسیاری از دانشگاه‌ها برای دانشجویان بین‌المللی خوابگاه‌هایی نیز در نظر گرفته‌اند. علاوه بر این، تعدادی خوابگاه‌ دولتی نیز وجود دارد که دانشجویان می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند.

هزینۀ اجارۀ این پانسیون‌ها باتوجه به امکانات و تعداد افراد ساکن در هر اتاق مشخص می‌شود. بسیاری از این اتاق‌ها دارای تمامی امکانات اساسی لازم مانند تخت خواب، میز مطالعه و کمد برای هر فرد است. دانشجویان می‌توانند پس از پذیرش در دانشگاه، اقدامات لازم را برای استفاده از خوابگاه انجام دهند.

شرایط کار حین تحصیل در ترکیه

دانشجویان بین‌المللی در ترکیه اجازۀ کار ندارند؛ اما اخیرا قوانین ترکیه این اجازه را به دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری می‌دهد که پس از گذشت ۱ سال از دوره تحصیلی، از فرصت کار حین تحصیل بهره‌مند شوند. پس از ۱ سال دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی در هفته به مدت ۲۴ ساعت اجازۀ کار خواهند داشت.
طبق قانون No 6735 دانشجویان خارجی باید برای کار کردن در ترکیه مجوز کار دریافت کنند. این مجوز به صورت مستقیم از ادارۀ کار و امنیت عمومی ترکیه به افراد متقاضی ارائه می‌شود.

یافتن کار در زمان تحصیل در ترکیه بسیار دشوار است و افراد باید به زبان ترکی تسلط داشته باشند. با این وجود برخی از دانشگاه‌ها دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی را به عنوان پژوهشگر استخدام می‌کنند و داوطلبان می‌توانند از این فرصت برای کسب تجربه نیز استفاده کنند.

معادل‌سازی مدرک تحصیلی در ترکیه

متقاضیان ادامه تحصیل در ترکیه باید مدارک خود را معادل‌سازی کنند. مدرک دیپلم ۱۲ سالهٔ اخذ شده از ایران به عنوان مقطع کاردانی، مدرک کارشناسی به عنوان مقطع (Lisans Diplomasi Bachelor) و مدرک کارشناسی ارشد با نام (Yuksek Lisans Diplomasi (Master در ترکیه شناخته می‌شوند.
تمامی مدارک تحصیلی توسط سازمان آموزش عالی ترکیه که YOK نام دارد، معادل‌سازی می‌شود. برای این‌کار باید آخرین مدارک خود را برای این سازمان ارسال کنید تا در مدت ۳ ماه تا ۱ سال (بسته به رشتۀ تحصیلی) نتیجه برای شما ارسال شود.

 

طبق قانون No 6735 دانشجویان خارجی باید برای کار کردن در ترکیه مجوز کار دریافت کنند. این مجوز به صورت مستقیم از ادارۀ کار و امنیت عمومی ترکیه به افراد متقاضی ارائه می‌شود.

یافتن کار در زمان تحصیل در ترکیه بسیار دشوار است و افراد باید به زبان ترکی تسلط داشته باشند. با این وجود برخی از دانشگاه‌ها دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی را به عنوان پژوهشگر استخدام می‌کنند و داوطلبان می‌توانند از این فرصت برای کسب تجربه نیز استفاده کنند.

اخذ ویزای تحصیلی ترکیه

پس از دریافت نامۀ پذیرش از یکی از دانشگاه‌های ترکیه باید برای اخذ ویزای دانشجویی اقدام کنید. این ویزا به شما اجازه اقامت در ترکیه را می‌دهد.
برای دریافت این ویزا، متقاضیان باید فرم‌های مربوط به درخواست ویزا، مدارک تحصیلی و نامۀ پذیرش دانشگاه را برای ادارۀ مهاجرت ترکیه ارسال کنند. توصیه می‌شود که حداقل ۳۰ تا ۶۰ روز پیش از آغاز دورۀ تحصیلی پروسۀ دریافت این ویزا را آغاز کنید.
مدارک موردنیاز برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه
این مدارک شامل موارد زیر می‌شود:

  • پاسپورت معتبر؛
  • ۲ قطعه عکس پاسپورتی؛
  • فرم درخواست تکمیل‌شده؛
  • بیمۀ مسافرتی؛
  • نامۀ پذیرش دانشگاه؛
  • گواهی اثبات تمکن مالی؛
  • کپی از مدرک تحصیلی پیشین و ریزنمرات؛
  • ارائۀ مدارک محل اسکان (اجاره‌نامۀ منزل یا خوابگاه).

 

جمع بندی

اگر نمی‌توانید دوری از خانواده را تحمل کنید یا انتخاب بین اروپا و آسیا برایتان دشوار به‌نظر می‌رسد، بهترین گزینه برای شما تحصیل در ترکیه است. ترکیه یک گزینۀ بسیار مناسب برای افرادی که است که تمایل دارند در محیطی پیشرفته و سطح علمی بالا تحصیلات خود را ادامه دهند. در این مطلب شرایط و نکات مهمی را که باید پیش از اقدام برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه بدانید، برای شما شرح دادیم.

در صورتی که پرسش‌های بیشتری در این زمینه دارید، می‌توانید با وکلای ما در آژانس تحصیلی آکادمی اپلای در ارتباط باشید و از مشاوره رایگان بهره‌مند شوید.

 

سوالات متداول

آیا امکان تحصیل در ترکیه بدون مدرک زبان وجود دارد؟

بله، برخی از دانشگاه‌ها الزامی برای ارائۀ مدرک زبان ندارند و متقاضیان می‌توانند با شرط شرکت در دوره‌های زبان، پذیرش این دانشگاه‌ها را به‌دست آورند.

شرایط سنی تحصیل در ترکیه چگونه است؟

متقاضیان بالای ۱۸ سال می‌توانند برای تحصیل در دانشگاه‌های این کشور اقدام کنند.

آیا دانشجویان بین‌المللی اجازۀ کار در ترکیه را دارند؟

در حالت کلی دانشجویان مقطع کارشناسی اجازۀ کار حین تحصیل در ترکیه را ندارند؛ اما دانشجویان تحصیلات تکمیلی پس از گذشت ‌۱ سال از دوران تحصیل می‌توانند به‌صورت پاره‌وقت مشغول به کار شوند. همچنین دانشجویان می‌توانند پس از دریافت مجوز کار از دولت، اجازۀ کار در این کشور را به‌دست آورند.

دانشگاه‌های معتبر دنیا
کانادا
Flag_of_Australia_(converted).svg
استرالیا
پرچم آمریکا
آمریکا
آدرس

به زودی همکاران و مشاوران ما با شما تماس میگیرند