شرایط تحصیل در آلمان چگونه است؟

تحصیل در آلمان، به دلیل شهریه بسیار پایین (تقریبا رایگان)، داشتن دانشگاه‌های مطرح با امکانات و تجهیزات پیشرفته و دریافت اقامت آسان بعد از فارغ‌التحصیلی یکی از گزینه‌های عالی برای مهاجرت تحصیلی است. در این مطلب به‌صورت کامل تمام جزئیات و اطلاعات مورد نیاز برای تحصیل در این کشور را توضیح داده‌ایم. پس با این مطلب همراه باشید تا درباره شرایط ادامه تحصیل در آلمان بیشتر صحبت کنیم.

مزایای تحصیل در آلمان

در میان تنوع گزینه‌های قابل انتخاب در اروپا، آمریکا و کانادا، چرا آلمان را برای تحصیل انتخاب کنیم؟ آلمان یکی از ابرقدرت‌های اقتصاد جهان است و بهترین موقعیت‌های شغلی و تحصیلی را دارد. با این حال، اگر برای انتخاب این کشور دو دل هستید، بهتر است بدانید که با تحصیل در آلمان از مزایای زیر بهره‌مند خواهید شد:

امکان تحصیل رایگان در آلمان

نخستین مزیت تحصیل در آلمان این است که مراکز آموزشی دولتی در این کشور بسیار ارزان و حتی گاهی رایگان هستند. دولت آلمان برای حمایت از فعالیت‌های علمی و پژوهشی در این کشور، از دانشجویان بومی و بین‌المللی شهریه زیادی دریافت نمی‌کند. گران‌ترین شهریه دانشگاه دولتی در آلمان، حدود ۱۵۰۰ یورو در هر ترم خواهد بود. هزینه تحصیل در آلمان، ممکن است تا حدود ۲۰۰ یورو در هر ترم نیز کاهش یابد که در مقایسه با شهریه دانشگاهی در کشورهای دیگر، بسیار ناچیز است.

تحصیل به زبان انگلیسی در آلمان

دشواری یادگیری زبان آلمانی یکی از دلایلی است که باعث می‌شود دانشجویان بین‌المللی این کشور را برای ادامه تحصیل انتخاب نکنند. اگر شما هم نگران همین موضوع هستید، خوب است بدانید که بسیاری از دانشگاه‌های آلمان برنامه‌های درسی پرطرفدار خود را به زبان انگلیسی هم ارائه می‌دهند. البته ذکر این نکته ضروری است که برای تحصیل به زبان انگلیسی در کشور آلمان، باید شهریه بیشتری بپردازید؛ اما این شهریه با هزینه تحصیل در کشورهای دیگر برابری می‌کند و نمی‌توان به خاطر آن قید تحصیل در کشور پیشرفته‌ای همچون آلمان را زد.

بهره‌مندی از بورسیه و تخفیف

در آلمان به عنوان یک دانشجوی بین‌المللی، استقبال گرمی از شما خواهد شد. در این کشور، می‌توانید از لحظه ورود تا پایان تحصیل، از حمایت‌های سازمان امور دانشجویان بین‌الملل بهره‌مند شوید. فرقی نمی‌کند قصد داشته باشید محلی برای زندگی پیدا کنید، بیمه شوید یا برای ثبت‌نام دانشگاه مشکلی داشته باشید. این سازمان در هر حالتی به کمکتان خواهد آمد.

علاوه بر حمایت‌های یادشده، آلمان دانشجویان بومی و بین‌المللی را از نظر اقتصادی هم پوشش می‌دهد. حمایت‌های مالی دولت آلمان از دانشجویان به دو شکل زیر است:

۱) تخفیف‌های دانشجویی: شامل ۱۰ تا ۵۰ درصد تخفیف برای استفاده از باشگاه، رستوران، حمل‌ونقل و حتی خرید کالاهای الکترونیکی مانند لپ‌تاپ و موبایل.

۲) بورسیه تحصیلی آلمان: برای تامین هزینه‌های تحصیل مانند خرید کتاب یا شهریه و هزینه‌های زندگی دانشجویی شامل بیمه، اجاره خانه، غذا و سایر مخارج ضروری زندگی. این نوع حمایت‌ها، بیشتر مختص دانشجویان نیازمند یا ممتاز است و برای دریافت آن، باید مدارک خاصی را به دانشگاه یا موسسات ارائه بورسیه مانند DAAD ارائه دهید.

اعطای اقامت پس از تحصیل

پس از تحصیل در دانشگاه های آلمان، می‌توانید به راحتی در این کشور اقامت کاری دریافت کنید. در صورتی که در دوره تحصیل خود سوابق درخشانی رقم بزنید و حداکثر تا حدود یک سال‌ و‌ نیم پس از فارغ‌التحصیلی، وارد بازار کار شوید، می‌توانید ویزای تحصیلی آلمان را به ویزای کاری تبدیل کنید و به صورت دائم در این کشور مستقر شوید. از آن‌جایی که هزینه زندگی در آلمان منطقی است و درآمد مشاغل در آن بالاست، ارزش اقامت را خواهد داشت.

رتبه برتر جهانی دانشگاه‌ها

دانشگاه‌های آلمان علاوه بر اینکه رتبه کل جهانی خوبی دارند، در رشته‌های پرطرفدار به‌خصوص رشته‌های مربوط به پزشکی و مهندسی نیز بسیار قوی عمل کرده‌اند. در این کشور می‌توانید وارد دانشگاه‌هایی شوید که بر اساس معیارهای بین‌المللی در بهترین سطح ممکن قرار دارند. این موضوع، هم از نظر سطح علمی و هم از نظر امکانات دانشگاهی صادق است.

دانشگاه‌های زیر، بهترین مراکز علمی آلمان برای ادامه تحصیل هستند:

نام دانشگاه رتبه در آلمان رتبه در جهان
دانشگاه مونیخ ۱ ۴۷
دانشگاه هایدلبرگ ۲ ۵۷
دانشگاه هامبولت ۳ ۶۱
دانشگاه فنی مونیخ ۴ ۷۹
دانشگاه آزاد برلین ۵ ۸۷
دانشگاه بون ۶ ۱۳۸
دانشگاه هامبورگ ۷ ۱۴۹
دانشگاه گاتینگن ۸ ۱۶۳
دانشگاه فریبورگ ۹ ۱۷۸
دانشگاه ابرهارد کارلز توبینگن ۱۰ ۱۸۲

شرایط اقتصادی و اجتماعی عالی

علاوه بر شرایط تحصیل در آلمان با بهترین امکانات ممکن، سطح رفاه و امنیت شهروندان نیز در این کشور بسیار بالاست. در این کشور، می‌توانید با حدود ماهی ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو، هم خانه اجاره کنید، هم هزینه‌های متداول را بپردازید و هم یک زندگی خوب و راحت دانشجویی داشته باشید. این کشور، کمترین آمار جرم و جنایت را در سال‌های اخیر داشته است و به دلیل مهاجرپذیر بودن، یکی از بهترین مکان‌های دنیا برای حضور ملیت‌ها و فرهنگ‌های مختلف است.

سیستم آموزشی آلمان چگونه است؟

یکی از مزایای تحصیل در آلمان این است که سیستم آموزشی این کشور از همان ابتدا بر مبنای نیاز بازار کار و تربیت نیروی انسانی متخصص بنا شده است. مدارس و دانشگاه‌های آلمان، دانش کاربردی و تخصصی لازم برای اشتغال را در اختیار افراد قرار می‌دهند تا به راحتی فعالیت حرفه‌ای خود را پس از تحصیل آغاز کنند.

مدارس آلمان

مدارس آلمان حدود ۱۸۷ تا ۲۰۸ روز درسی در سال دارند. این مدارس کار خود را از ساعت ۷:۳۰ تا ۸ صبح آغاز می‌کنند و با احتساب استراحت بین کلاس‌های ۴۵ دقیقه‌ای، عموما تا ساعت ۱:۳۰ ظهر ادامه دارد. برخی مدارس بر اساس نوع مقطع و رشته‌ها، ممکن است ساعت کاری کمتر یا بیشتری هم داشته باشند.

دانش‌آموزان از سن ۶ سالگی وارد مقطع ابتدایی می‌شوند و تا سن ۱۰ تا ۱۲ سالگی (بسته به ایالت) در این مقطع تحصیل می‌کنند. پس از اتمام دوره ابتدایی، دانش‌آموزان بر حسب استعداد و توانمندی‌هایشان می‌توانند یکی از ۵ نوع مدرسه زیر را انتخاب کنند:

  • Realschule: این مدارس مختص دروس نظری هستند، سطح متوسطی دارند، از پایه پنجم تا دهم را پوشش می‌دهند و عمومیت بالایی در آلمان دارند.
  • Hauptschule: این مدارس حالت فنی‌وحرفه‌ای دارند، سطحشان متوسط است، از پایه پنجم تا نهم را پوشش می‌دهند و دانش‌آموز پس از اتمام تحصیل می‌تواند وارد بازار کار یا دانشگاه شود.
  • Gymnasium: این نوع مدرسه‌های آلمانی مختص دانش‌آموزان استعداد درخشان و تیزهوش هستند و سطح بالایی دارند. هدف این مدارس آماده‌کردن دانش‌آموزان برای ورود به دانشگاه‌های برتر است.
  • Gesamtschule: در این مدارس ترکیبی فشرده از برنامه‌های سایر مدارس که در موارد قبل ذکر شد ارائه می‌شود.
  • Mittelschule: این مدارس ترکیبی از برنامه‌های درسی Hauptschule و Realschule را ارائه می‌دهند، سطح متوسطی دارند و از مقطع پنجم تا دهم را پوشش می‌دهند.
  • Sportschule: این مدرسه‌ها مختص علوم ورزشی و تربیت بدنی هستند؛ در برنامه‌های درسی این مراکز آموزشی، دروس اصلی مانند ریاضیات یا ادبیات هم تدریس می‌شود اما تمرکز اصلی روی رشته‌های ورزشی خاص است.

پس از اتمام دوران مدرسه که عموما ۱۲ تا ۱۳ سال طول خواهد کشید، دانش‌آموزان مستعد می‌توانند بر حسب معرفی مدارس و شرکت در آزمون‌های جامع وارد دانشگاه‌هایی شوند که با مهارت‌ها و استعدادهایشان تناسب دارد.

علاوه‌بر موارد بالا، در آلمان انواع مدارس خصوصی و موسسات مختص دانش‌آموزان استثنایی نیز وجود دارد. همچنین دانش‌آموزان خارجی می‌توانند در مدارس خاص با پرداخت شهریه به زبان انگلیسی تحصیل کنند.

سیستم نمره دهی در آلمان در تمام مقاطع، از ۱ تا ۶ است. نمره ۱ بهترین نمره و نمره ۶ بدترین نمره و به منزله مردودی به حساب خواهد آمد.

انواع مراکز آموزش عالی در آلمان

در آلمان دانشگاه‌های بسیاری وجود دارند که پذیرای دانشجویان خارجی هستند. این دانشگاه‌ها، به انواع زیر تقسیم می‌شوند:

  • دانشگاه‌های فنی و تکنولوژی که روی علوم مهندسی تمرکز دارند.
  • دانشگاه‌های پژوهشی که اغلب رشته‌ها را پوشش می‌دهند.
  • دانشگاه‌های علمی کاربردی که روی مهارت‌های کاربردی و عملی تمرکز دارند.
  • دانشگاه‌های هنر، فیلم و موسیقی که مختص رشته‌های هنری هستند.
  • دانشگاه‌های خصوصی که بیشتر حالت علمی کاربردی دارند و شهریه دریافت می‌کنند.

هزینه‌ تحصیل در آلمان چقدر است؟

هزینه زندگی دانشجویی در آلمان بستگی به دانشگاه و شهر محل اقامت شما خواهد داشت. شهرهایی مانند برلین، مونیخ، اشتوتگارت، درسدن و لایپزیگ جزء محبوب‌ترین مناطق برای اقامت دانشجویی هستند. بهترین دانشگاه‌های آلمانی در این شهرها قرار دارند و به طور میانگین، با هزینه ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ یورو در ماه می‌توانید در آن‌ها زندگی کنید.

هزینه‌های معمول زندگی در شهرهای آلمان عموما شامل موارد زیر است:

نام شهر هزینه مواد غذایی اجاره خانه
برلین ۱۰ تا ۱۵ یورو ۹۳۷ تا ۱۲۳۰ یورو
درسدن ۰.۶ تا ۱۲ یورو ۴۳۰ تا ۵۶۰ یورو
مونیخ ۱۲ تا ۱۸ یورو ۱۰۴۳ تا ۱۳۶۳ یورو
اشتوتگارت ۰.۸ تا ۱۳ یورو ۷۹۵ تا ۱۰۰۰ یورو
لایپزیگ ۰.۵ تا ۱۰ یورو ۳۸۲ تا ۵۷۴ یورو

علاوه بر موارد بالا، در تمامی شهرهای آلمان باید برای پرداخت هزینه‌های زیر هم آمادگی داشته باشید:

نوع هزینه بیمه سلامت دانشجویی حمل‌ونقل عمومی حمل‌ونقل با تاکسی هزینه بسته اینترنت قبض ماهانه (آب، برق، گاز و...) تفریحات مانند سینما، باشگاه، شهربازی و...
مقدار حدودی بین ۳۰ تا ۸۵ یورو بسته به نوع بیمه ۷۰ یورو در ماه بیش از ۳.۵ یورو بسته به مسافت  ماهانه ۳۵ یورو حدود ۲۵۰ یورو برای آپارتمان ۸۵ متری ۱۰ تا ۴۰ یورو بسته به نوع تفریح

یکی از مزایای تحصیل در کشور آلمان این است که به جزء هزینه‌های روزمره، مخارج سنگینی بابت شهریه دانشگاه روی دوشتان نخواهد بود. امکان تحصیل تقریبا رایگان در دانشگاه‌های دولتی آلمان فراهم است. هزینه تحصیل در این دانشگاه‌ها، از ترمی ۲۰۰ تا ۵۰۰ یورو خواهد بود که نسبت به دانشگاه‌های کشورهای دیگر، بسیار ارزان‌تر است. 

علاوه بر این در صورتی که نتوانید از مراکز دولتی یا دوره‌های رایگان پذیرش بگیرید، می‌توانید از بورسیه‌های تحصیلی در این کشور استفاده کنید. مشهورترین بورسیه‌ دانشجویی در آلمان، DAAD است که به صورت اختصاصی، برای حمایت از دانشجویان بین‌المللی پرداخت می‌شود و عموما تمام هزینه‌های زندگی دانشجویی را پوشش می‌دهد. علاوه‌بر این، هر دانشگاهی نیز بورسیه‌های حمایتی بسیاری برای دانشجویان ممتاز دارد که در صورت واجد شرایط‌بودن، می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. 

انواع دوره های تحصیلی در آلمان 

دوره‌های تحصیل در آلمان به شکل زیر چیده شده‌اند:

دوره تحصیلات ابتدایی

از ۶ سالگی آغاز می‌شود و تا ۱۲ سالگی ادامه دارد. برخی دانش‌آموزان از سن ۳ تا ۶ سال دوره پیش دبستانی را نیز می‌گذرانند. در دوره ابتدایی، روی مهارت‌ها و دانش‌های اولیه کار می‌شود تا دانش‌آموز برای ورود به مقطع متوسطه آماده شود. 

دوره متوسطه

این مقطع به دو دوره تقسیم می‌شود: 

  • دوره اول از ۱۲ تا ۱۵ سالگی
  • دوره دوم از ۱۶ تا ۱۸ سالگی

در دوره اول، تمرکز روی استعدادیابی و کشف زمینه‌های خاص در دانش‌آموزان است. در دوره دوم، دانش‌آموزان برای ورود به رشته‌های دانشگاهی متناسب با استعدادشان آماده خواهند شد. در این مقاطع، دروس تئوری عمومی مانند ریاضی، ادبیات،‌ تاریخ و… تدریس می‌شوند. همچنین دانش‌آموزان می‌توانند وارد مدارس فنی شده و زودتر به بازار کار راه یابند. 

دوره کالج

این دوره، یک مقطع یک ساله پس از اتمام دوره متوسطه است که دانش‌آموزان برای ورود به برخی رشته‌های دانشگاهی خاص مانند پزشکی یا مهندسی باید آن را بگذرانند. این دوره برای آمادگی دانشجویان خارجی و معادل‌سازی مدرکشان با این کشور نیز کاربرد دارد. پس از کالج، آزمونی برگزار می‌شود که در صورت قبولی در آن، می‌توانید وارد دانشگاه شوید. 

مقطع کارشناسی

تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان بیشتر به زبان رسمی خود این کشور صورت می‌گیرد. دوره لیسانس در آلمان بین ۶ تا ۸ سال بسته به رشته و میزان سرعت دانشجو طول خواهد کشید. در دانشگاه‌های دولتی برای این مقطع، شهریه دریافت نمی‌شود و تنها پرداخت هزینه‌های اداری ترم الزامی است. تنوع رشته در مقطع کارشناسی زیاد است و تمام علوم تجربی، ریاضی و انسانی را شامل می‌شود. 

مقطع کارشناسی ارشد

دوره کارشناسی ارشد در آلمان می‌تواند به انگلیسی یا آلمانی ارائه شود. این مقطع بین ۱ تا ۲ سال طول خواهد کشید. در این مقطع نیز نیازی به پرداخت شهریه نیست. میزان پذیرش دانشجویان بین‌المللی در مقطع کارشناسی ارشد در آلمان بیشتر از کارشناسی است و در صورت ارائه مدارک معتبر، می‌توانید به راحتی در دانشگاه‌های مطرح این کشور تحصیل کنید. 

مقطع دکتری

این مقطع در آلمان به زبان‌های انگلیسی و آلمانی رشته‌هایی را ارائه می‌دهد. مقطع دکتری در آلمان حدود ۳ تا ۵ سال طول می‌کشد و دو حالت دارد:

  • Individual Doctoral Studies که مختص پژوهش‌های آزاد و انفرادی روی تز دکتری به مدت ۳ تا ۵ سال است. 
  • Structured PhD Programmes که مربوط به کارهای پژوهشی گروهی است و نهایتا ۳ سال زمان خواهد برد. 

در پایان این مقطع دانشجویان ملزم به ارائه رساله دکتری و کسب نمرات خوب در آزمون‌های شفاهی هستند. 

دوره‌های اوسبیلدونگ

این دوره تحصیلی در آلمان در واقع یک دوره ۳ تا ۴ ساله مهارت‌آموزی و کارورزی است. در این دوره‌ها، بیش از ۳۳۰ رشته به صورت عملی به مهارت‌آموزان ارائه خواهد شد. افرادی که وارد این دوره می‌شوند پس از اتمام کلاس‌ها، با شرکت در آزمون‌های عملی و تئوری، مدرک معتبر برای ورود به بازار کار دریافت خواهند کرد. رایج‌ترین رشته‌ها در آوسبیلدونگ آلمان، رشته‌هایی مانند پرستاری، مکانیکی، آی تی، کارمند بانک و فیزیوتراپی هستند. 

مدارک و شرایط تحصیل در آلمان 

برای ورود به دانشگاه‌های آلمان باید حداقل ۱۸ سال تمام و حداکثر ۳۰ سال تمام (بسته به ایالت، دانشگاه و مقطع تحصیلی، این شرایط سنی می‌تواند متفاوت باشد) باشید. در این کشور، برای تحصیلات دانشگاهی نیاز به مدارک زیر خواهید داشت:

  • مدرک تحصیلی ترجمه‌شده مقاطع پیشین با تاییدیه دفتر اسناد رسمی
  • آیلتس با نمره بالاتر از ۶.۵ یا سطح B1 زبان آلمانی
  • پاسپورت با اعتبار حداقل ۶ ماه
  • ریزنمرات دوره تحصیلی پیشین و معدل بالاتر از ۷۰ درصد در سال آخر دبیرستان برای دوره کارشناسی
  • شرکت در دوره‌های کالج یک ساله برای معادل‌سازی مدرک برای دوره کارشناسی

مدرک زبان برای تحصیل در آلمان 

تحصیل در آلمان به دو زبان انگلیسی و آلمانی ممکن است. دوره‌هایی که به انگلیسی تدریس می‌شوند، عموما حالت خصوصی و شهریه‌پرداز دارند. تدریس به زبان انگلیسی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری رایج‌تر است. برای ورود به دانشگاه در آلمان، باید یکی از مدارک زبان زیر را ارائه دهید:

  • آیلتس با نمره بالاتر از ۶.۵ یا تافل با نمره بالاتر از ۸۰ برای دوره‌های انگلیسی
  • سطح B1 زبان آلمانی برای ورود به دوره اوسبیلدونگ و کالج
  • سطح B2 زبان آلمانی برای ورود به مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد
  • سطح C1 زبان آلمانی برای تحصیل در مقطع دکتری

بهتر است بدانید که یادگیری آلمانی چند مزیت برای شما خواهد داشت:

  1. امکان تحصیل رایگان
  2. ارتباط بهتر با دیگران
  3. ورود آسان به بازار شغلی
  4. اولویت در دریافت بورسیه و خدمات

کار دانشجویی در آلمان

یکی از مزایای تحصیل در آلمان این است که می‌توانید حین تحصیل مشغول به کار شوید. کار دانشجویی در آلمان امری بسیار رایج است و دانشجویان در این کشور می‌توانند تا ساعتی ۱۰ یورو درآمد داشته باشند. اگرچه کار پاره‌وقت یا دورکاری حین تحصیل بهتر است و کمتر به درس‌خواندن آسیب می‌زند، اما دانشجویان بین‌المللی در این کشور می‌توانند تا ۱۲۰ روز در سال به صورت تمام وقت نیز کار کنند. برای کار دانشجویی، نیاز به زبان آلمانی دارید، پس بهتر است به جای تحصیل به زبان انگلیسی در آلمان، هرچه زودتر زبان خود این کشور را بیاموزید. 

جمع‌بندی 

در این مطلب به‌صورت کامل هر آنچه را که برای تحصیل در این کشور نیاز دارید، توضیح دادیم. تحصیل در آلمان به چند دلیل زیر یکی از بهترین انتخاب‌ها برای دانشجویان بین‌المللی است:

  1. امکان تحصیل رایگان
  2. مراکز آموزشی معتبر
  3. بورسیه‌های تحصیلی
  4. امکان کار دانشجویی
  5. زندگی دانشجویی ارزان
  6. تناسب دروس با بازار کار
  7. امکان تحصیل به دو زبان آلمانی یا انگلیسی

در صورتی که قصد ادامه تحصیل در اروپا را دارید، حتما این کشور را در اولویت‌های خود قرار دهید. جهت دریافت مشاوره رایگان و تخصصی، همین حالا با وکلای ما در موسسه مهاجرتی آکادمی اپلای تماس بگیرید.

به این مقاله امتیاز دهید.
[جمع نتایج: 0 میانگین: 0]

دیدگاه‌ها

  • هنوز دیدگاهی برای این صفحه ثبت نشده است. دیدگاه اول را ثبت کنید.
  • افزودن دیدگاه