در بسیاری از دانشگاههای بینالمللی، GPA بهعنوان یکی از معیارهای اصلی برای پذیرش دانشآموزان و دانشجویان در نظر گرفته میشود. GPA که مخفف Grade Point Average است در مقیاس ۰ تا ۴ مورد ارزیابی قرار میگیرد. این شاخص نمایانگر میانگین نمرات دانشآموزان و دانشجویان در طول دوره تحصیلیشان است و نقش مهمی در ارزیابی کیفیت تحصیلی آنها دارد. به همین دلیل متقاضیان مهاجرت تحصیلی باید بدانند GPA چیست و به تاثیر آن بر شانسشان برای پذیرش از دانشگاههای مطرح جهانی توجه ویژهای داشته باشند. در این مقاله با معادلسازی GPA برای تحصیل در کشورهای مختلف و نحوه جبران GPA پایین برای مهاجرت تحصیلی آشنا میشویم.
GPA مخفف عبارت Grade Point Average و به معنای میانگین نمرات کسبشده توسط دانشجو در طول دوران تحصیل است. حال که با معنای این عبارت آشنا شدیم به این سوال بهطور کامل پاسخ خواهیم داد که «GPA چیست». GPA یک شیوه نمرهدهی معتبر و متحدالشکل در سطح بینالمللی بهشمار میرود که در بازه ۰ تا ۴ ارزیابی میشود. در این سیستم ارزیابی، عدد ۴ نشاندهنده بالاترین و عدد ۰ نشاندهنده پایینترین معدل است. این شاخص برای ارزیابی عملکرد تحصیلی دانشآموزان و دانشجویان در مدارس و دانشگاههای بسیاری از کشورهای جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
از آنجاییکه GPA سطح علمی و تلاش دانشجو در طول دوره تحصیلیاش را نشان میدهد بهعنوان یک معیار مهم در فرایند پذیرش دانشگاهها و برنامههای تحصیلی بینالمللی و صدور ویزای تحصیلی نیز عمل خواهد کرد. بهعنوان مثال یکی از مدارکی که برای دریافت ویزای دانش آموزی سوئد باید به سفارت ارائه دهید ترجمه ریز نمرات و معادلسازی نمرات مقاطع تحصیلی گذشته به سوئدی است.
GPA یکی از معیارهای اصلی برای پذیرش در دانشگاههای خارجی و صدور ویزا از جمله ویزای تحصیلی هلند محسوب میشود. عدد GPA نشاندهنده کیفیت عملکرد تحصیلی دانشجویان است. دانشگاههای بینالمللی معمولا GPA را بهعنوان یک شاخص قابل اعتماد برای ارزیابی تواناییها و پیشرفت تحصیلی دانشجویان در نظر میگیرند. GPA یا معدل بالا نشاندهنده تعهد، پشتکار و توانایی دانشجو در دستیابی به موفقیتهای تحصیلی خواهد بود. به همین دلیل بسیاری از متقاضیان مهاجرت تحصیلی، برای افزایش شانس پذیرش از دانشگاههای مطرح جهانی در تلاش هستند که GPA بالایی کسب کنند.
حال که به سوال «GPA چیست» پاسخ دادیم و با اهمیت آن برای مهاجرت تحصیلی آشنا شدیم، باید درباره نحوه محاسبه آن آموزش ببینیم. بهمنظور محاسبه معدل GPA برای هر درس، نمره درس را با تعداد واحدهای آن ضرب میکنیم. به این مقدار نمره وزندار میگویند. سپس همه نمرههای وزندار درسهای مختلف را با هم جمع میکنیم. در نهایت مجموع کل نمرات وزندار باید بر مجموع کل واحدهای گذرانده شده تقسیم شود. نتیجه حاصل از این تقسیم، GPA دانشجو یا دانشآموز خواهد بود. بهعنوان مثال اگر در یک درس ۴ واحدی نمره A گرفته باشید و در یک درس ۲ واحد نمره C فرمول محاسبه GPA به ترتیب زیر خواهد بود:
(4*4) + (2*3) / (2+4) = 3.6
این فرمول برای محاسبه GPA در هر سیستم نمرهدهی باتوجهبه مقیاس نمرات و واحدهای درسی مورد استفاده قرار میگیرد. فراموش نکنید که برای اخذ ویزای دانش آموزی اتریش، تحصیل در مدارس آمریکا، کانادا، انگلیس و بسیاری از کشورهای اروپایی ابتدا باید مدارک و نمرات تحصیلیتان را معادلسازی کنید.
معادلسازی GPA در کشورهای مختلف براساس سیستمهای نمرهدهی متفاوتی انجام میشود. بهعنوان مثال در سیستم ECTS اروپایی نمرات براساس مقیاس A تا F است. نمره A بهترین نمره و F نمره مردودی محسوب میشود. برای تبدیل نمرات ایرانی به ECTS اروپایی، نمرههای ۱۰ تا ۲۰ به ترتیب از F تا A معادلسازی خواهند شد. نمرههای ۱۰ تا ۲۰ در سیستم نمرهدهی ایران در سیستم ECTS به ترتیب زیر معادلسازی میشوند:
فرمول محاسبه GPA در آلمان نسبت به سایر کشورهای اروپایی متفاوت است. در این فرمول معدل از سیستم ایرانی (با حداکثر نمره ۲۰) به سیستم آلمانی (با حداکثر نمره ۱ و حداقل نمره ۶) تبدیل خواهد شد. فرمولی که برای تبدیل GPA آلمان مورد استفاده قرار میگیرد به شرح زیر است:
A = 3 * [ ( x – y ) / ( x – z ) ] + 1
در این فرمول معدل و نمره متقاضی با (y)، بیشترین نمره قابل کسب با (x)، کمترین نمره با حرف (z) و معدل یا نمره معادل در سیستم آموزشی آلمان با حرف (A) نشان داده میشود. توجه داشته باشید که نمرات در سیستم آموزشی آلمان از پایین به بالا محاسبه میشوند. یعنی نمره کمتر در GPA ارزش بیشتری دارد.
اگر برای مهاجرت تحصیلی GPA پایین دارید نگران نباشید! شما همچنان با راهکارهایی برای جبران GPA پایین شانس مهاجرت به کشور و دانشگاه موردنظرتان را خواهید داشت. در ادامه به برخی راهکارهای موثر برای جبران GPA پایین اشاره میکنیم:
با رعایت این نکات میتوانید شانس خود را برای موفقیت پذیرش تحصیلی و کسب ویزای دانشجویی از دانشگاه و کشور موردنظرتان افزایش دهید.
در این مقاله به این سوال پاسخ دادیم که «GPA چیست». همچنین با فرمول محاسبه GPA و نحوه معادلسازی نمرههای ایرانی برای محاسبه GPA آشنا شدیم. به کمک این شاخص میتوان سطح دانش و عملکرد علمی دانشآموزان و دانشجویان بینالمللی را با یک معیار واحد سنجید. به همین دلیل GPA یکی از معیارهای کلیدی در فرایند مهاجرت تحصیلی محسوب میشود؛ اما تنها عامل تعیینکننده نیست. متقاضیان با برخورداری از امتیازهای دیگری مانند مدرک زبان معتبر، شرکت در دورههای تخصصی، فعالیتهای علمی و نشان دادن اشتیاق و تلاش در رزومه نیز شانس اخذ پذیرش و ویزای تحصیلی را خواهند داشت. برای بررسی رزومه تحصیلی و معادلسازی معدل و ارزیابی شانستان برای پذیرش از دانشگاههای مطرح بینالمللی میتوانید با کارشناسان آکادمی اپلای در تماس باشید.